:: Korruptivity Lap :: 2009 december. :: 2. kiadás ::

 
 
 

Korruptivity kártyajáték

Játékismertető az első kiadáshoz

A játék aktuál-politikailag majdnem minden tekintetben, ám mégsem teljes egészében inkorrekt, ezért ki kell kötnünk, hogy a valódi közéletet nem tudja és nem is akarja modellezni, csak ihletet merít belőle :)

Ebben a társasjátékban mindenki lehetőséget kap, hogy kipróbálja, milyen lehet a háttérből irányítani a közélet eseményeit és saját kezűleg írni a napi aktualitásokat és a híreket.

Ajánlott korosztály: 12++
Játékosok száma: 2-6
Játék időtartama: játékvariációtól és résztvevőktől függően...
20 perc - 1 óra - 2 óra - akármeddig :)

A KORRUPTIVITY kártyajátéknak több változatát is lehet játszani. Kezdésnek az "Álhírgyár" változatot javasoljuk, ha pedig már megismerkedtek a játékkal, érdemes kipróbálni a komolyabb, "Kitalált közéletet" is.

Érdemes játék során kommentálni is a kijátszott lapokat, így fűzve tovább, új hírekkel, a KORRUPTIVITY közéletének történeteit. Aki egyszer ráérez ennek ízére, az alig bírja majd abbahagyni! :)

Kép-galériánkban még több fotót talál a játék első kiadásáról!

A Korruptivity kártyajátékokról általánosságban:

 • A játékban a kártyalapok összefűzésével alakítanak ki a játékosok különböző sorozatokat, amik egy-egy ügylet alakulásának történetét mesélik el.
 • Ezeket a kártya-sorokat nevezzük ügymeneteknek.
 • A játékosok fő célja az ügyleteket teljesítve hatalom pontokat gyűjteni.
 • Minden ügymenet egy ügylet-kártya lerakásával kezdődik, és ezután lehet további lapok hozzákapcsolásával, azaz csatolásával tovább építeni.
 • A további lapok, amelyek az adott ügylettel kapcsolatba hozott eseményeket, dokumentumokat, személyeket és más egyéb dolgokat jelképezik, befolyásolják az ügylet közmegítélését.
 • Ezt a KORRUPTIVITY kártyajátékban két fő paraméter határozza meg, a Korrupciós és a Népszerűségi mutató.
 • A legtöbb kártyalap, ha egy ügymenethez csatolják, akkor csökkenti vagy növeli az adott ügylet aktuális Korrupciós ill. Népszerűségi mutatóit, amit az összes, ezen ügymenethez csatolt lapokon szereplő értékek összege határoz meg.
 • Erre a lapok csatolásával folyamatosan alakuló két mutatóra vonatkoznak az ügylet-kártyán feltüntetett korlátok.
 • Az ügylet-kártya tartalmaz még előírásokat arra nézve is, hogy milyen további lapokat kell majd feltétlenül begyűjteni, az adott ügymenet sikeres megvalósításához. Ezek a teljesítendő elvárások, amiket  fejleményeknek nevezünk a KORRUPTIVITY kártyajátékban.
 • Minden ügymenethez tartozik egy ügyvivő játékos, aki az adott ügyletet birtokolja, illetve hatalmat kaphat érte. Ez bizonyos esetekben meg is változhat a játék során.
 • Szinte korlátozás nélkül csatolhatóak az ügyletekhez lapok, akár más játékosok ügymeneteibe is.
 • Ha sikerült egy ügyletet olyan állapotba hozni, hogy az minden feltételének megfeleljen, az megvalósul, és az ügylet kártyán feltüntetett hatalom-pontot megkapja az ügyvivő-játékos.
 • Ha egy ügyletben szigorú(!!) korlát vonatkozik a közmegítélésére, és az ügymenetben összeadódott érték ennek nem felel meg, akkor az az ügylet bedől... vagyis minden csatolt lappal együtt a süllyesztőbe kerül.
 • A játékosok felváltva követik egymást. Egy-egy ciklus alatt, meghatározott sorrendben következő fázisokban tehetnek meg dolgokat a játékban, illetve húzhatnak és pakolhatnak le lapokat.
 • Miután lezárult egy ciklus, a következő kezdődik, és így tovább egymás után, újra és újra...
 • A játékot az a játékos nyeri meg, akinek végül a legtöbb hatalom-pontot sikerül összegyűjtenie.

A KORRUPTIVITY alapvetően egy jópofa köntösbe bújtatott, zseniálisan egyszerű - talán távolról a römihez hasonlítható - kártyajáték. Ezért remek agytorna is, akár csak emiatt is hasznos lehet a gyerekeknek és felnőttebbeknek egyaránt.

A játékszabályok könnyen megtanulhatók pár lejátszott ciklus alatt és némi odafigyeléssel remek stratégiákat lehet találni. Akármelyik szabály-variációt választjuk, célszerű egy-két ciklust bemelegítésként, nyílt lapokkal lejátszani, hogy minden játékos képet kapjon róla, miként is mennek a dolgok a Korruptivity közéletében.

A KORRUPTIVITY kártyajáték már a legelső alkalomtól nagyon szórakoztató társasági élményt nyújt, ha hangosan kommentálják a játékosok kijátszott lapjaikat.

Néhány lejátszott forduló után a lapoknak fantasztikus mennyiségű kombinációját ismerhetik meg a játékosok.

A szerencse és a sok lap miatt, mindig van esélye a kezdőknek is, sőt... érhetik meglepetések a rutinosabbakat is...

A profi társasjátékosok is folyamatos kihívást találhatnak benne, még sok-sok lejátszott parti után is, köszönhetően a hihetetlen sok különböző lapnak és annak a ténynek, hogy a játék igazi mélységeit kiismerve még több taktikázásra ad lehetőséget...

A játék készítői nyitva hagyták a lehetőségét saját házi-szabályok alkalmazásának is, amire pár példa van is a játékszabály végén. Így ezekkel még tovább színesíthető ez a ... játék! (a ... helyére mindenki válasszon egy neki tetsző, aktuális, ígéretes PR szlogent) ;)

A mindenkori aktuális politikai / gazdasági / hatalmi helyzettől függetlenül javasoljuk, hogy eleinte célszerűen hasonló "beállítódottságú" emberek játsszák, egymás ellen a KORRUPTIVITY kártyajátékot, tekintettel a játéban előforduló "varázs- és hívó-" szavakra, amikről biztosan eszébe jut mindenkinek egy-s-más.
Illetve ne lepődjenek meg a játékban résztvevők, ha valószerűtlen párhuzamokat találnak a kis-magyar realitással, hiszen ez termelte ki a játék lapjait.

Ha valaki megerősítést találna a KORRUPTIVITY kártyajátékban a saját véleményére vagy nézeteire, akkor ez lehet véletlen, hiszen ez bárkivel előfordulhat... :)

- iksz -